באר א’

סיפורה של הבאר הראשונה

בפאתי שיכון 52 שוכנת הבאר הראשונה של גבעת ברנר. בעיות לא מעטות  ניצבו לפני קומץ האנשים שעלו על הגבעה הצחיחה – הקשה שבהן הייתה בעיית המחסור במים. קידוח הבאר הראשונה היה בשנת 1930, עד לחפירת באר זו הובלו המים מבאר סמילנסקי. 

אבל, משה סמילנסקי, מונע מהצעירים החצופים את מימיו”, כך מספר שלום דברת (דוברומיל) בספר זיכרונותיו “זיכרונות של איש פשוט”. לעזרת המתיישבים באה קבוצת שילר השכנה. “צינור מחובר בשטחה, בצד הגדר הדרומית של המשק, ושם בחוץ אנו מסדרים “מכבסה” ועל גבי חמור עמוס ארבעה פחים נוביל ליישוב החדש מים לשתייה ולמקלחת…”.

יעקב אופנהיים:7.1.1930 : “…שני דברים חשובים מבוצעים. קודחים את הבאר, שתיתן לנו אפשרות לפיתוח אדמתנו, ובית הביטחון הולך ומוקם..”.

8.2.1930: “קידוח הבאר שלנו הגיע ל 32 מטר עומק, בעוד כמה מטרים נגיע למי תהום…. אנו מתכוונים לבנות בריכה על ראש הגבעה ולהניח צינורות…” – זו הבריכה, הלא היא בריכה א’ העומדת עד היום בין בית סרני לחדר האוכל ועד היום תלוי עליה הפעמון.

29.3.1930 : “…מה שנוגע לבאר שלנו, יש לבשר רק טובות – הגענו לעומק של 85 מטר. מפלס המים מתחיל בעומק של 37 מטר, הווה אומר שיש לנו שכבת מים של 50 מטר. הספק המים כל כך גדול שהבאר תיתן 100 מ”ק לשעה. הבאר תופעל בחשמל מרוטנברג…”.

ב- 27.1.1931 כתב חיים אנצו סרני בדף ידיעות המזכירות: “קידוח ראשון שעלה יפה. עד לבניית באר זו הובלו מים מפרדס סמילנסקי”. 

ביום שהקידוח הושלם פרצה שמחה גדולה ברחבי הגבעה שהתבטאה כמובן בשירה ובריקודים.

הבאר נבנתה בעזרת כספי תרומות של יהודי איטליה ועל קיר הבאר נקבע לוח זיכרון לצ’ירו (כרש) גלאס. גלאס, הוגה דעות, סופר ועיתונאי נולד בטרייסטה. כשהיה בן 19 עבר לפירנצה שהייתה מרכז לתנועה הציונית בקרב יהודי איטליה. באותה תקופה גם התקרב לערכי היהדות. במסגרת פעילותו בהנהגה הציונית באיטליה הפך גלאס להיות מנהל הקרן הקיימת שם. בגיל 27 שם קץ לחייו. הכנת הלוח התאפשרה במימון שהתקבל מקרן היסוד, והלוח הוצב במארס 1931. על לוח הזיכרון כתוב:

“באר מים חיים, הקדישוה יהודי איטליה לשמו היקר של כרש גלאס, שהיה בחייו סמל מזהיר לחיים מוקדשים, לתחיית ישראל בשם ד’, נפטר בן עשרים ושבע שנה הוצב על ידי הקרן הקיימת לישראל ביום כ”א אדר תרצ”א”

מבנה היסטורי זה – בית הבאר הראשונה – מקור מים חיים ראשון של גבעת ברנר, באר אותה קדחו מייסדיה, עומד לו היום בשיממונו. המבנה ההיסטורי הכל כך משמעותי לחיי גבעת ברנר בראשיתה, מחכה לגאולתו. הוא גם מבנה לשימור.

להזמנת אירועים ויצירת קשר:

התחברות אל האתר
דילוג לתוכן